Olvasom, tehát vagyok.

2015. január 13., kedd

Így kell Mr Darcy-t becserkészni

Amíg véglegesítem a blogom kinézetét, addig is közzéteszem egy korábbi bejegyzésemet a Moly.hu könyves közösségi oldalról. Vicces, mert így nem könyvvel fog indulni a blogom, hanem egy társasjátékkal, még pedig a kedvenc társasjátékommal, amelyet a barátomtól kaptam Mikulás alkalmából. Nem meglepő módon viszont köze van az egyik kedvenc könyvemhez, ugyanis a játék nem más, mint a Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényén alapuló kártyajáték, a Marrying Mr. Darcy.


A játékban 8 női karakterből lehet választani: az öt Bennet lány, Charlotte Lucas, Caroline Bingley és Georgiana Darcy.
A suitorok vagyis kérők/udvarlók pedig Darcy, Bingley, Fitzwilliam, Danny, Collins és Wickham.

A játék lényege, hogy pontokat kell gyűjteni (szépség, barátságosság, jó hírnév és wit vagyis éleselméjűség, ezen kívül hozománypontok és ravaszság pontok is vannak). Minden udvarlónak a kártyáján meg van határozva, hogy mik azok a személyiségjegyek, amelyek ahhoz kellenek, hogy az a kérő megkérje a kezünket. Darcyhoz például 5 wit kell, míg Bingley-hez 5 szépségpont (vagy opcionálisan 5 barátságosság). Wickham-hez például – nem meglepő módon – csupán két hozománypont kell, Collinshoz pedig 3 jó hírnév (ugye Lady Catherine miatt) és 3 szépség. A női karaktereknek már a kártyájukra nyomtatva megvan a kezdő személyiségjegyük: a Bennet lányok mindegyikének eleve van 1 hozománypontja, ezen felül Jane két szépségponttal indul, Elizabeth pedig két wit-ponttal. 

Plusz képességek is vannak, például Lydia ugye elég rosszul viselkedik társaságban (is) úgyhogy ha parti eseménykártyát húz, akkor ő a partin elhúzhat a riválisa kezéből egy kártyát (ugye ismerős, hogy elveszi más szalagját, a tisztek kardjával hadonászik… stb)

Két pakliból játszunk, az egyik az eseménykártya-pakli (a regényből ismerős események történnek meg velünk -- lásd lenti kép), a másik pedig személyiségkártya-pakli (személyiségjegy-pontokat tartalmazó kártyákból áll).

A játéknak két fázisa van, egy udvarlási fázis (ekkor gyűjtjük össze a pontokat, mégpedig úgy, hogy felváltva húzunk eseménykártyákat (pl. sáros földeken keresztül elmegyünk gondját viselni a beteg nővérünknek, ezért húzzunk egy karakterkártyát, amelyen általában valamilyen féle pont van (1-3ig), és azt általában le is tehetjük a karakterünk mellé) és a lánykérés illetve házasság fázis, amelyben összeszámoljuk a pontjainkat, megnézzük, hogy ezekkel a pontokkal mely kérők tehetnek egyáltalán nekünk házassági ajánlatot, és sorban kockadobással dől el, hogy ki tesz közülük valóban ajánlatot. Megvan a sorrendje az ajánlatoknak (Wickham a legalacsonyabb pontozású, Darcy a legmagasabb, és a legalacsonyabbal kezdünk), és el lehet utasítani természetesen adott ajánlatot, mert mindegyik női karakternél van egy sorrend, hogy melyik kérőért kapja a végén a legtöbb illetve a legkevesebb házassági pontot. Elizabeth Darcyért (a legkevesebbet Wickhamért vagy Collinsért), Jane a legtöbbet Bingley-ért, Lydia Dannyért és Wickhamért, Mary és Charlotte pedig természetesen Collinsért.

Természetesen ha nincs szerencsénk, akkor úgy dobunk, hogy egyik kérő sem fog ajánlatot tenni (4-6 dobással kérnek meg, 1-3-nál hoppon maradunk), itt jön képbe a vénlány kártya (2. kép), amelyre szintén dobunk kockával, és kaphatunk pontot (pl 6-os dobásnál ugyan vénlány marad a karaktered, de egy gazdag családhoz szegődik tanítónak, és kap +10 pontot, így a végén akár le is lehet győzni az „elkelt”, de kevesebb házassági pontot kapott riválisokat. Pl. ha Jane végül Wickham mellett köt ki, kevesebb pontot fog kapni, mint ha egy vénlány 6-ost dob, és governess lesz. (Fontos, hogy az összegyűjtött személyiségjegy-pontok is beleszámítanak a végső pontozásba.) A legtöbb ponttal végző játékos a győztes.

Ez nem a teljes játékszabály volt (a ravaszságpontoknak is van szerepük, de arra most nem tértem ki), csak dióhéjban mondtam el kedvcsinálónak, mindenesetre nagyon szórakoztató, főleg annak, aki olvasta a könyvet, illetve látta a BBC-s változatot.
A karakterek képeit érdekesen tervezte meg a játék készítője, mert van olyan karakter, aki inkább a BBC-s változatú karakterre hasonlít (Pl. Jane, Wickham, Fitzwilliam (hála istennek :D), de van, aki inkább a 2005-ös filmváltozatra: pl Caroline Bingley)

Az eseménykártyák nagyon jók, lehet bált rendezni, ahol mindenkinek kockával kell „eldöntenie”, hogy mit csinál a bálon: túl sok sütit eszik (el kell dobni egy lapot), Bingley felkéri táncolni, Darcy ignorálja őt, túl sok bort iszik, pletykál a riválisáról vagy hamisan játszik a zongorán.






Rengeteget írhatnék még a játékról, mert tényleg szuperjók úgy a kártyák, hogy ismerjük a történetet, és a végén nagyon furcsa házasságok is születhetnek. Nekem tegnap elsőre Elizabeth vénlány lett, másodjára Mary Fitzwilliam felesége lett. :D
Ja, és ami nem utolsó szempont, hogy a barátom (@jamie_courtney) is élvezte a játékot, sőt, tegnap este már meg is néztük a BBC-s változat első részét. :D
Valószínűleg egyébként több fővel (max 6) szórakoztatóbb, mert több a rivális és jobban kell teperni a kérőkért, de a kétszemélyes játék is nagyon jó.
Ja, és akiben felmerült: ki van kötve, hogy Georgiana nem mehet hozzá Darcyhoz, Caroline pedig Bingleyhez. :D
Akit érdekel a történet zombis változata, az vehet hozzá zombis kiegészítőt, mert az is megjelent. (az eredeti bejegyzés óta megvan már nekem is a zombis kieg is, meglepően szórakoztató, pedig az egész "B&B és a zombik" témától ódzkodtam.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése